Specialisaties
Sensorische integratie therapie
Sensorische informatieverwerking is de nieuwe term voor sensorische integratie. Sensorisch betekent zintuigelijk. Via de zintuigen kunnen wij informatie opnemen. De bekende zintuigen zijn de huid (tast), de ogen (visueel), de oren (auditief), de neus (reuk) en de mond (smaak). We hebben echter ook “verborgen” zintuigen: het evenwichtsorgaan, het gevoel uit onze spieren en gewrichten en het gevoel vanuit onze inwendige organen (zoals blaas en darmen).
Ons zenuwstelsel verwerkt de informatie vanuit de verschillende zintuigen. Goede verwerking van prikkels vanuit onze zintuigen is voorwaarde om adequaat op onze omgeving te kunnen reageren.
Bij kinderen met problemen in de sensorische informatieverwerking werken de zintuigen zelf over het algemeen goed, maar zijn er problemen aanwezig in de verwerking van deze prikkels. Prikkels kunnen rommelig waargenomen worden of ze ervaren sommige prikkels juist minder sterk dan leeftijdsgenootjes. Normale prikkels kunnen bijvoorbeeld als bedreigend worden ervaren of juist onvoldoende worden waargenomen. De wereld om ons heen kan zo bedreigend of verwarrend zijn.
Wanneer er problemen zijn met de verwerking van zintuiglijke prikkels kan dit van invloed zijn op de motorische ontwikkeling, maar ook op de sociaal-emotionele (wat zich bijvoorbeeld uit in het gedrag van het kind) en de verstandelijke ontwikkeling (zoals het schoolleervermogen).
Kinderen met problemen in de sensorische informatieverwerking hebben vaak verwarrende en onduidelijke problemen. Sommige activiteiten doen ze net zo goed als leeftijdsgenootjes of zelfs beter, terwijl ze in andere dingen achter kunnen blijven.
Voorbeelden
Problemen met aanraking:
- raakt van streek tijdens verzorging bv. bij het douchen of tandenpoetsen
- vermijdt lopen op blote voeten vooral in zand
- raakt voortdurend bepaalde voorwerpen of mensen aan
- krimpt ineen als hij wordt aangeraakt
Problemen met beweging en evenwicht:
- wordt angstig als zijn voeten van de grond komen
- is bang voor hoogtes en om te vallen
- zoekt beweging op zoals voortdurend rond willen draaien en bewegen
Problemen met visuele informatie:
- snel afgeleid door visuele informatie
- hekel aan fel licht
Problemen bij auditieve informatie:
- hekel aan onverwachte harde geluiden zoals brommers, stofzuigen, kinderen
- houdt handen voor oren om deze te beschermen tegen geluid
- snel afgeleid door geluiden in de omgeving
- kan niet werken als er achtergrond geluiden zijn
- lijkt niet te reageren op geluiden
- geniet van vreemde geluiden, maakt graag harde geluiden
Problemen met smaak en geur:
- eet alleen voedsel met bepaalde smaken en beperkt zich tot voedsel met een bepaalde structuur/temperatuur
- toont sterke voorkeur voor bepaalde geuren en smaken
- kauwt of likt aan niet eetbare voorwerpen
De therapie richt zich op het belang van een goede samenwerking en verwerking van de zintuigprikkels.
Vroegbehandeling 0-4 jaar
Wij hebben ons gespecialiseerd in het onderzoek en behandeling van kinderen tussen de 0-4 jaar oud door het volgen van diverse opleidingen. Bij baby’s zijn er signalen die kunnen wijzen op motorische problemen. Bijvoorbeeld: passiviteit, lage spierspanning en weinig kracht, overstrekken, onrust, asymmetrie, moeite met houdingsveranderingen, eenzijdig bewegen. Ook chronische aandoeningen aan de luchtwegen of veel huilen kunnen een aanwijzing zijn dat er iets aan de hand is. In veel gevallen zullen de artsen van het consultatiebureau of de huisarts een rol spelen bij het signaleren van dergelijke problemen. Vaak geldt: hoe eerder het kind behandeld wordt door een kinderoefentherapeut, hoe geringer de verstoring van de ontwikkeling van het kind is. Bij baby’s en peuters bestaat de behandeling voor een groot deel uit het in de thuissituatie geven van hanterings- en speladviezen aan de ouders.
Voorkeurshouding
Algemene informatie
Sinds het advies om jonge baby’s (ivm de veiligheid) op de rug te laten slapen, is het aantal baby’s met een afplatting van de schedel de laatste jaren aanzienlijk toegenomen. Omdat jonge baby’s het hoofdje nog niet in het midden kunnen houden, zal onder invloed van de zwaartekracht het hoofdje naar 1 kant vallen. Als de baby het hoofdje steeds naar dezelfde kant houdt ontstaat er een voorkeurshouding, waardoor een afplatting van de schedel kan ontstaan (plagiocephalie). Als de voorkeurshouding blijft bestaan en adviezen niet helpen, is kinderoefentherapeutische behandeling zinvol. Met behulp van plagiocephalometrie kan de ernst van de afplatting gemeten worden.
Wat is plagiocephalometrie?
Het is een meetmethode waarmee de mate van scheefheid van het hoofdje bepaald kan worden en of er een reden is voor helmtherapie. Ook de verandering van de vorm van de schedel in de tijd kan zo vastgelegd worden. De meting is niet pijnlijk of belastend voor de baby.
Hoe wordt de meting gedaan?
Een bandje van bepaald materiaal (thermoplast) wordt om het hoofdje aangebracht. Dit bandje wordt na enkele minuten hard en is een exacte kopie van de vorm van de schedel. Met behulp van deze afdruk kan berekend worden wat het percentage scheefheid is. De uitkomst geeft aan of spontaan herstel te verwachten is of dat er eventueel een helm nodig is om meer herstel te geven.
Wanneer is het zinvol om te meten?
Het belangrijkste moment om te meten is op de leeftijd van 5 maanden, omdat dat de leeftijd is waarop er bij een nog zichtbare asymmetrie nagedacht moet worden of helmtherapie nodig zou kunnen zijn om voldoende herstel te geven.
Wanneer is helmtherapie zinvol?
Helmtherapie is zinvol als de metingen boven een bepaalde waarde uitkomen; een waarde waarop verwacht wordt dat bij spontaan herstel toch nog een duidelijke asymmetrie zichtbaar zal blijven. De ouders, meestal in overleg met de arts, maken zelf de uiteindelijke keuze. Belangrijk om te weten is dat de scheefheid van de schedel geen invloed heeft op de groei van de hersenen.
Kan het hoofdje van mijn baby gemeten worden?
Binnen onze praktijk zijn meerdere kinderoefentherapeuten opgeleid om een plagiocephalometrie te doen. Voor informatie of het maken van een afspraak kunt u (telefonisch) contact met ons opnemen. Is uw kind niet in behandeling bij een kinderoefentherapeut, dan zal tevens een kinderoefentherapeutisch onderzoek gedaan worden. Dit onderzoek is belangrijk, om duidelijkheid te krijgen over de oorzaak van de voorkeurshouding.
Slaap (kinder) Oefentherapie (voor ouders en kind)
- Mijn kind wil niet in zijn eigen bedje slapen.
- Mijn baby huilt de hele dag en nacht en beiden kunnen we niet slapen
- Ik wordt wakker van elk geluidje dat mijn kind maakt.
- Ik heb overdag moeite mijn ogen open houden en val regelmatig in slaap.
- Ik ben altijd uitgeput na een nacht slapen in plaats van fit en vitaal.
- Ik kan alleen met slaapmedicatie slapen.
- Zodra ik ‘s nachts wakker word, kan ik niet meer slapen.
- Mijn zoon gaat laat slapen en wordt ‘s morgens met veel moeite wakker, maar als hij vroeg probeert te slapen is hij nog niet moe.
Herken je deze problemen?
In onze praktijk kunnen wij je helpen. Je kunt hier terecht voor behandeling van allerlei soorten slaapproblemen. We bieden structurele oplossingen voor het verbeteren van de nachtrust, waardoor je weer energiek aan de dag kunt beginnen. Onder begeleiding van de slaap (kinder) oefentherapeut leer je wat bij jezelf de knelpunten zijn en werk je vervolgens aan verbetering van de nachtrust.
Tijdens 5-10 oefentherapeutische behandelingen wordt er gewerkt aan de belangrijkste aspecten die de kwaliteit van de nachtrust beïnvloeden. Dit kunnen zijn slaapdruk, bioritme, slaapgewoonte, te veel prikkels overdag, niet voldoende tot rust komen, piekeren, gebruik van televisie of telefoon in bed, te weinig aanmaak van melatonine, etc. De oefeningen zijn laagdrempelig en praktisch waardoor je er direct mee aan de slag kunt en de slaapkwaliteit positief kunt beïnvloeden. Ook het afbouwen van slaapmedicatie kan met slaaptherapie ondersteund worden.
De behandeling van slaapproblemen wordt door de zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering, uit het pakket oefentherapie. Meer informatie kan je vinden op www.slaapoefentherapie.nl & www.slaapslim.nu